Uw adviseur in
verzekeringen en beleggingen.

CCI_000031

Zeer regelmatig krijgen we de vraag van onze klanten wat er nu best moet worden ingevuld op een Europees aanrijdingsformulier.

Nu stellen de meeste mensen zich die vraag pas als het te laat is. Als je vlak na een auto-accident nog moet gaan uitzoeken hoe je dit document moet invullen heeft dit vaak tot gevolg dat er fouten sluipen in dit zeer belangrijk bewijsmateriaal!

Na een ongeval is men vaak in shock of gewond en zijn de omstandigheden er niet naar om op een rustige manier het papierwerk in orde te brengen. Daarom heeft het zeker nut al eens vooraf het aanrijdingsformulier te bestuderen. Bekijk dan zeker ook eens het bijgevoegde voorbeeld, zoals op de foto bij dit artikel.

Het allerbelangrijkste is dat je nooit een formulier mag ondertekenen waar je je niet 100% akkoord mee kan verklaren. Indien je dit toch doet zal de schade geregeld worden zoals op het document beschreven. Ook al is dit onjuist!

Wij raden klanten dan ook aan om in dit geval niet te ondertekenen en samen met ons een correcte versie op te stellen. Wissel echter zeker jullie gegevens uit en neem foto’s van de schade aan beide voertuigen en van de situatie.

Waar je op het aanrijdingsformulier sterk moet voor opletten is het midden van het formulier: 12 toedracht. Daarin worden verschillende acties opgesomd. Wat daar wordt aangekruist weegt het zwaarst door, daarna volgt de tekening. Zorg dus zeker dat deze elkaar niet tegenspreken. Indien de tekening jou duidelijk in recht stelt, maar je maakt een fout in het aankruisen, kan dit zeer grote gevolgen hebben!

Veel mensen nemen contact op met de Politiediensten na een ongeval en vragen dan ook om hulp bij het invullen van het aanrijdingsformulier. Onze ervaring is dat dit vaak leidt tot verkeerd ingevulde documenten. De partijen vertrouwen te gemakkelijk op de agenten, waardoor ze soms volledig foute formulieren ondertekenen.

De politie zal vaak ook zeggen dat een aanrijdingsformulier invullen geen nut heeft als zij al een PV opstellen. Voor een snelle regeling is het echter zeer belangrijk dat je niet moet wachten op de afronding van het politie-onderzoek. Dit duurt gemakkelijk enkele maanden tot een jaar, afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval.

Op de website van de lokale politie staan nog wat bijkomende tips die zeker nuttig kunnen blijken.

Heb je vragen, of een praktische situatie die je eens wil uitgelegd krijgen, dan mag je ons steeds contacteren.


« | »